Op deze pagina lees je verhalen uit de praktijk en korte nieuwsberichten waarvan we vermoeden dat die wellicht ook voor jou interessant zijn om te lezen.

Selecteer :

Maximaal behoud van eigen vermogen van de melkveehouder

Elke ondernemer wil het vermogen zo goed mogelijk bij de volgende generatie krijgen of voor de oude dag gebruiken. Door waardestijgingen en de omvang van melkveebedrijven gaat het om veel geld. Dat vraagt om een zorgvuldige planning en het tijdig nemen van maatregelen.

Lees verder

Interessant bedrijfsbezoek bij Fresh Valley

Omschakelen van tomaten naar aardbeien. Dat is de stap die Bert van den Brand twee jaar geleden maakte met zijn locaties in Uden en Maasbree.
Bert is bijna 10 jaar klant bij Exitus en wordt sindsdien geadviseerd door Jeroen Doornenbal . Gisteren was Exitus op bezoek op de locatie in Uden.

Lees verder

Van onderhandelen met de bank naar onderhandelen met je buurman

‘Je kunt je bedrijf maar één keer aan je buurman verkopen’, luidt het gezegde. Dus wat doe je als die buurman dan inderdaad bij je op de stoep staat? Het gebeurde Tomatenkweker André van Zeijl uit Made.

Lees verder

Lidian Janssen: al 12,5 jaar op de achtergrond, maar soms ook op de voorgrond, zoals nu …

Klant van Exitus? Dan is de kans groot dat je al wel eens met Lidian Janssen te maken hebt gehad. Onlangs werkte ze 12,5 jaar bij Exitus. En het liefst … lekker achter de schermen, letterlijk en figuurlijk.

Lees verder

Inkijkje op het bedrijf van Henk Broeders

Omdat we bij Exitus ook onze klanten weleens van de andere kant willen bekijken, hadden we een uitstapje naar Henk Broeders in Berkel-Enschot.

Lees verder

‘Ik ben blij dat ik naar mijn vrouw heb geluisterd’

Je bent ondernemer, pas 56, maar je zoon heeft al serieuze interesse om mee in het bedrijf te stappen. Hoe ga je daar mee om? Op bezoek bij Eric en Sil Nabuurs van N2People in Uden.

Lees verder

Nieuwe openstelling kennisvouchers per 1 september

Per 1 september worden de nieuwe GLB-kennisvouchers opengesteld, voorheen ook bekend als SABE-vouchers. De advies- en bedrijfsplanvouchers zijn, voor zover de voorraad strekt, beschikbaar tot 13 oktober 2023. Je kan subsidie krijgen voor zowel advies als voor het opstellen van een bedrijfsplan.

Lees verder

De toekomst vraag om andere ondernemerskwaliteiten

Melkveehouders hebben te maken met hogere kosten en zien de kostprijs voor melk de komende jaren verder oplopen. De oude benadering om met groei de kosten te verlagen, moet plaatsmaken voor een meer eigentijdse aanpak.

Lees verder

De volgende stap van Hans van Zutphen

Hans is een van de grondleggers van Exitus, dit jaar 65 geworden en – zo vindt hij zelf – tijd om het iets rustiger aan te doen. Maar gelukkig: helemaal van het Exitus-toneel verdwijnen doet hij niet. “Nee”, zegt Hans. “Stoppen wil ik nog niet helemaal. Daar vind ik het werk nog veel te leuk en veel te uitdagend voor.

Lees verder

Voucher voor advies over de toekomst van jouw veehouderij

Je doet de Aerius check en dan blijkt dat je voldoet aan de voorwaarden voor de LBV+ opkoopregeling. En dan? Hoe ziet de toekomst er dan uit?

Lees verder

Bedrijfsbezoek bij Landbouwbedrijf Straver

Het team van Exitus was te gast bij de familie Straver in Almkerk. Een bedrijf met 600 hectare akkerbouw waarvan 120 hectare biologisch. De familie is al ruim 15 jaar klant bij Exitus.

Lees verder

Interview met Hendrik de Vor over zijn overstap naar Exitus

Met Hendrik de Vor haalt Exitus een sterke persoonlijkheid in huis, met meer dan dertig jaar bestuurlijke en ondernemende ervaring in de agrifood. De voormalig directeur van Coppens Diervoeding gaat op interim basis aan de slag bij klanten van Exitus. Een kort gesprekje met hem.

Lees verder

Te gast op het Land van Kien

Deze week hadden we met het team van Exitus een inspirerende dag bij Het Land van Kien. Het thema was trends en de transitie van de landbouw naar duurzaam.

Lees verder

Hoe Van den Elzen Plants fuseerde met Het Broek Softfruit. Exitus begeleidde de fusie.

Een fusie tussen twee Erpse bedrijven die met de rug tegen elkaar aan lagen: Van den Elzen Plants ging in februari 2022 samen met Het Broek Softfruit. Samen werden zij een van de grootste plantenkwekerijen van Noord-Europa. Met Henk van den Elzen blikken we terug op de fusie en de directie-overdracht die eerder al plaatsvond.

Lees verder

Stevige uitdaging voor een glastuinbouwbedrijf: hoe blijf je in beweging?

Groeien is geen doel. Maar wil je als glastuinbouwbedrijf recht van bestaan houden, dan zul je vooruit moeten blijven denken en bewegen, is de ervaring bij Topline Gerbera. De afgelopen jaren zette de gerberateler uit Tuil verschillende grote stappen. Jack Beerkens, adviseur bij Exitus, begeleidde de ondernemers Jan en Rino Mans daarbij.

Lees verder

Wat als je hart bij je product ligt en iets minder bij de cijfers …

Elke maand ontvangt Kleine Kaveling van Exitus een gedetailleerde rapportage van de cijfers. Al bijna vijftien jaar lang. Wat levert hen dat op? Eveline Simons en Mathé van Oijen, de twee eigenaren van het bedrijf dat tomaten teelt en verpakt, vertellen.

Lees verder

Natuurinclusief ondernemen: hoe Dick en Stefan Dankers hun businessplan maakten

Hoe stap je over op natuurinclusieve landbouw? Dick en Stefan Dankers waren in Noord-Brabant een van de eerste agrarische bedrijven die bij de provincie aanklopten om een businessplan op te kunnen stellen. Exitus hielp hen bij het opstellen van dit plan. Hoe dat verliep …?

Lees verder

Ballonvaart voor Exitus jubilarissen

Afgelopen week was het zover: Jeroen, Caroline, Marion en Hans gingen mee met een ballonvaart, het cadeau voor hun werkjubilea.

Lees verder

Bedrijfsbezoek bij Van den Elzen Groentenverwerking

Gisteren zijn we met ons team op bezoek geweest bij Van den Elzen Groentenverwerking. Mooi om te zien hoe ook onze klanten in 20 jaar gegroeid zijn naar een betekenisvol bedrijf, iets om trots op te zijn! Dank je wel Paul voor de rondleiding over jouw mooie bedrijf!

Lees verder

Klein bedrijf heeft meeste last van rentestijging

Grote melkveebedrijven hebben gemiddeld de hoogste financiering per kilo melk, maar de laagste rentelasten per 100 kilo melk. Ze hebben daardoor minder last van rentestijgingen dan kleine bedrijven.

Lees verder

20 jaar Exitus: ‘Als je dicht bij een ondernemer wilt staan, moet je je ook als die ondernemer gedragen!’

Wat is er in twintig jaar tijd veranderd? In de markt zelf, maar ook bij ons, bij Exitus. En waar liggen de uitdagingen? De meewerkend voormannen van Exitus – noem ze vooral geen directie – blikken terug en kijken vooruit.

Lees verder

Economisch is varkenshouderij best gezond

Ondanks de lage rendementen van afgelopen tijd is de economische basis van de varkenshouderij niet slecht. Dat blijkt uit een financiële thermometer. De sector moet dealen met meer onzekere tijden. Prijzen trekken gelukkig aan maar ook kosten stijgen hard en onzekerheden blijven.

Lees verder

Nieuwe openstelling SABE regeling 4 april

Op 4 april start weer een openstelling van de SABE regeling. Vraag snel de voucher aan, de vorige keren was de regeling op de eerste dag al vol. Na het toekennen van de voucher kunt u dan, samen met uw adviseur van Exitus, aan de slag.

Lees verder

Extra liquiditeit: bufferen, krediet aflossen of investeren?

Melkveehouders krijgen sinds eind vorig jaar meer melkgeld binnen. Op een deel van de bedrijven ontstaat daardoor extra liquiditeit. Veehouders kunnen ermee bufferen, aflossen of investeren.

Lees verder

Marieke Holweg versterkt ons team!

Per 1 februari is Marieke Holweg bij ons gestart als senior bedrijfsadviseur. Ze heeft vanuit haar vorige functie bij de ABN AMRO bank veel ervaring met complexe financieringsaanvragen in Food&Agri. “Ik wil graag een rol spelen bij hele proces dat aan een financieringsaanvraag vooraf gaat.”

Lees verder

In bijzonder beheer geplaatst? Wat te doen?

Een varkensbedrijf dat door de bank in bijzonder beheer wordt geplaatst. Patrick van Oijen van Exitus wordt ingeschakeld om hulp te bieden.

Lees verder

Wat als twee broers elk een andere kant op willen?

De bank adviseerde twee broers die samen eigenaar zijn van een bedrijf om eens met Exitus aan tafel te gaan zitten. Er zat spanning in de organisatie.

Lees verder

Een drukke agenda. En toch grip op je zaak!

Eén bedrijf. Twee eigenaren. Met ieder een eigen drukke agenda. Hoe houd je in deze situatie grip op je organisatie? We vragen het Jeroen Doornenbal.

Lees verder

Dankzij Exitus kwamen we in contact met de koper en verliep de verkoop van ons bedrijf heel soepel

Tuinbouwbedrijf Van den Beuken in Maasbree verkocht in 2021 een van de locaties waarop het komkommers teelde. Exitus vond een kandidaat-koper, bracht hen in contact en begeleidde de uiteindelijke deal. Johan van den Beuken blikt terug op het proces.

Lees verder

TV opname bij Verbruggen Paddestoelen

Verbruggen Paddestoelen was deze maand te zien in de uitzending van Binnenste Buiten (NPO2). Het is een familiebedrijf dat reeds vanaf 1970 actief is op het gebied van paddenstoelen. Ze kweken op biologische wijze oesterzwammen van zeer hoge kwaliteit.

Lees verder

Natuurinclusief? Er moet wel een boterham verdiend kunnen worden

Steeds meer ondernemers denken na over landbouw met de nadruk op natuur en milieu. Maar er moet natuurlijk wel een boterham verdiend kunnen worden. Omschakeling naar een andere vorm van bedrijfsvoering betekent dus ook een gedegen bedrijfsplan maken.

Lees verder

‘Een financieringsaanvraag kun je maar één keer goed doen.’

VGL Groen groeide in het pand in Beers uit zijn jasje. Ondernemers Koen van Gemert en Wilco Lamers vonden in Haps een nieuw pand. Voor het aanvragen van financiering, schakelden zij Exitus in.

Lees verder

Geheimhouding: mag ik dat vertellen?

Succesverhalen willen mensen graag delen. Maar het is voor ons lastig om klantverhalen te schrijven over financiële uitdagingen. Immers verwacht men van ons terecht volledige discretie. Zo willen we ook werken en zo blijven we dat ook doen.

Lees verder

Kas vol kleurrijke hortensia’s in plaats van paprika’s

Het omschakelen naar een andere teelt is geen beslissing die je in een uurtje neemt, er gaat een heel proces aan vooraf.
Twan: “Deze ondernemers adviseer ik al jaren. Bij een dergelijke overstap van de teelt van paprika’s naar hortensia’s is het zaak dit goed te begeleiden zodat het vlekkeloos en verantwoord verloopt.”

Lees verder

Als je de kracht van het water kent, weet je ook hoe sterk de dijk moet zijn

Als je ons werk zo’n 20 jaar doet dan zie je de problemen aankomen en dan weet je waar risicovolle ondernemersbeslissingen genomen zijn. Als er dan zwaar weer wordt voorspeld, weet je dus ook dat je aan de bak moet als adviseur samen met de ondernemer. Nu en meteen! Niet wachten tot de bank zegt dat het water aan je lippen staat.

Lees verder

Actualiteiten – Openstelling EHG subsidie voor LED, luchtbevochtiging en kas ophogen

Op 17 juni is de langverwachte EHG subsidie gepubliceerd voor LED belichting. Vanaf vandaag 18 juni kunnen er aanvragen ingediend worden.

Lees verder

Bedrijfsovername: twee families, één verhaal

Dit is het verhaal over twee families. Een uit Schijndel. Een uit Nistelrode. Twee families die in 2020 piekerden over hun toekomst in de agrarische sector. De een zat knel op de huidige locatie. De ander had geen opvolgers. Een jaar verder ziet het leven van beide families er totaal anders uit. Hoe kijken zij erop terug?

Lees verder

Exitus feliciteert ADAPTEO en Dutch Cabin Group met de beklonken deal!

Maandag avond 5 oktober 2020 hebben ADAPTEO en Dutch Cabin Group overeenstemming bereikt omtrent de overname van Dutch Cabin Group door ADAPTEO. Aan de overname is een intensief proces vooraf gegaan waarvoor Jorg Schilder Annalies Van Dessel-Oomen van Exitus heeft ingeschakeld.

Lees verder

SDE subsidie, veel nullen maar is doorgaan verstandig?

Natuurlijk zijn de grote bedragen in de beschikking tot subsidieverlening (soms wel enkele miljoenen per jaar) erg verleidelijk. De praktijk wijst uit dat het goed is om de uitgangspunten nogmaals te toetsen of een second opinion te laten doen, rekening houdend met alle (nieuwe) factoren.

Lees verder

Bijdragen aan het bestaansrecht van de agrarische sector

“Laten we zeggen dat het afgelopen jaar een bewogen periode was waarin ik middels mijn werk en bestuursfunctie van betekenis kon zijn voor vele Brabantse boeren, in het bijzonder de jonge boeren. Ik zie het als een taak om bij te dragen aan het bestaansrecht van de agrarische sector.”

Lees verder

Food100 nominatie voor Annemarie de Ceuster

Wij zijn er trots op dat onze collega Annemarie de Ceuster is genomineerd voor de Food100.

Lees verder

Passie hoeft niet Passief te worden

Twee woorden met maar één letter verschil. Maar oh wat een contrast! Als adviseur krijg ik enorm veel energie van ondernemers, of mensen die ondernemer willen worden, die met passie spreken over de land- en tuinbouw, hun sector, hun ideeën, hun dromen en idealen.
Maar wat nu als de randvoorwaarden minder ideaal zijn?

Lees verder

Zonnepanelen, maatwerk

Zonnepanelen op je dak leggen, goed voor het milieu en je portemonnee. Maar welk voorstel past nu bij jouw bedrijf, welke financiering sluit het beste aan, hoeveel geld moet je zelf nog inbrengen? Dat uitzoeken is maatwerk.

Lees verder

Denk na over scenario’s voor jouw bedrijf ‘na Corona’

Het kan zinvol zijn om verschillende scenario’s te definiëren en de impact ervan voor je organisatie te benoemen en nader uit te werken, zeker nu de eerste verruimingen in de’ lockdown-situatie’ zijn uitgesproken.

Lees verder

Stroomschema en voorbeeld berekening Saneringsregeling Varkenshouderij

Waar krijgt mee u te maken als u zich heeft ingeschreven voor de Saneringsregeling Varkenshouderij? Ons stroomschema helpt u om dit helder in beeld te krijgen. Behalve de te maken keuzes ziet u ook een voorbeeld berekening voor de liquiditeit en de (eventueel) te betalen heffing.

Lees verder

‘Te weinig bewust van consequenties saneringsregeling’

“Varkenshouders moeten een eigen rekensom maken voordat ze de goedkeuring voor subsidie terugsturen. Die rekensom is erg bedrijfsspecifiek waarbij de fiscale positie van bedrijven enorm verschilt, zoals wel of niet herinvesteren. Daarna overleggen met de bank, want er worden stallen gesloopt waar hypotheek op rust. Ook moeten ze goed kijken naar de gevolgen van het beroepsverbod.” Aldus John Koeken.

Lees verder

Grip houden op toekomst door zelf mest te verwerken

Het is altijd lastig om precies uit te leggen waar onze klanten mee bezig zijn. In de Pigbusiness van november een mooi artikel van onze relatie Bleekerheide B.V. in Heusden (NB). Richard en Monique van den Heuvel zijn voorlopers op vele fronten en timmeren hard aan de weg.

Lees verder

Stikstofbeleid, ammoniakreductie, Saneringsregeling Varkenshouderij: wat kunt u ermee?

Wij, Exitus en DLV, willen u op weg helpen met alle vragen rondom deze onderwerpen. We nodigen u als ondernemer uit op 30 oktober of op 7 november ’s middags voor een gratis persoonlijk gesprek, op het kantoor van Exitus, Marshallweg 5 in Veghel.

Lees verder

De kracht van regie

Als ondernemer wilt u zelf de koers bepalen; dat is de kern van ondernemen. In de praktijk zien we maar al te vaak dat de verhoudingen anders liggen; dat de balans ontbreekt. Bij Exitus geloven we erin dat u als ondernemer zelf de regie over het financieringsvraagstuk kan nemen en daarmee meer grip krijgt, ongeacht de situatie.

Lees verder

Bedrijfsoverdracht: teamwork!

Als bedrijfsadviseur fungeer je naast je inhoudelijke functie van bedrijfstakdeskundige ook als regisseur van een team om de bedrijfsoverdracht voor de klant te regelen.

Lees verder

Varkenscyclus doet zijn werk

De varkenscyclus functioneert nog altijd, ook in deze tijd van grote internationale ontwikkelingen. Erop inspelen als ondernemer is wel lastiger. In het Vakblad Boerderij wordt hierop ingegaan. In dit artikel levert Niels Kanters ook een bijdrage.

Lees verder

Reken je met de juiste kostprijs?

Bijna iedere ondernemer rekent wel aan de kostprijs van zijn producten. Directe kosten, zoals inkoop of grondstoffen, zijn meestal vrij snel te bepalen. Bij de indirecte kosten (personeel, huisvesting, algemene kosten) wordt het vaak wat lastiger. Hoe ga je hiermee om?

Lees verder

Controleplicht, nut of noodzaak?

“…omdat het moet van de accountant” is een veelgebruikt excuus binnen de organisaties waar Exitus Interim Finance actief is. Regelmatig wordt de controleplicht in beginsel als een last ervaren, zowel door de ondernemer als de medewerkers. Wanneer je open staat voor de gedachte achter de controleplicht, kun je als ondernemer de binnen de controleplicht voorgeschreven werkwijze ook als een voordeel gaan ervaren.

Lees verder

Goed, goedkoop of snel…?

“Ik weet niet of het toeval is, maar de laatste weken ben ik geconfronteerd met meerdere financieringsverzoeken die door een onvoldoende voorbereiding waren gestrand bij hun bank.” zegt Ton de Juncker. Uiteraard zie ik het als een mooie uitdaging om het proces dan weer vlot te trekken en alsnog een financieringsvoorstel van de bank te krijgen.

Lees verder

Een varkensbedrijf kopen zonder bank: kan dat?

Ja, dat is mogelijk; zeer recent hebben we zo’n traject afgerond! De aan- en verkoop van de onderneming wordt door de koper, verkoper en leverancier gefinancierd. Op verzoek van de partijen blijven wij ook na deze overname betrokken om de gang van zaken voor alle partijen tijdig te monitoren.

Lees verder

Ontbijtbijeenkomst Subsidieregeling Sanering Varkenshouderij

Subsidieregeling Sanering Varkenshouderij (SrV): Regeling oogt eenvoudig, uitwerking al complexer en impact voor ondernemers groot. Op 4 en 5 juli verzorgden John Koeken, Niels Kanters en Ton de Juncker op ons kantoor twee ontbijtbijeenkomsten voor accountants en adviseurs over de concept SrV.

Lees verder

Ruime liquiditeit, investeren uit het werkkapitaal?

Bij de afweging om investeringen uit het werkkapitaal te betalen spelen vele factoren mee. Even afstemmen met een specialist van Exitus kan veel werk (en soms problemen) besparen.

Lees verder

Banken houden niet van verrassingen

Het financieren van de intensieve veehouderij in Nederland wordt steeds complexer. Maar tussen de financierbaarheid en de financieringslasten van varkensbedrijven zitten levensgrote verschillen. Banken houden volgens Ton de Juncker steeds meer rekening met de omgeving en ngo’s en stellen hogere eisen aan ondernemers.

Lees verder

Goede prestaties, maar toch geen verbetering in de liquiditeitspositie. Wat doe je eraan?

Exitus interim finance is enkele maanden parttime betrokken geweest bij een ambachtelijk melkvee- en zuivelproductiebedrijf. De aanvangsopdracht was gericht op het analyseren en verbeteren van het debiteurenproces. Daarnaast zijn de marges en kostprijzeninzichtelijk gemaakt.

Lees verder

Exitus werkt samen

Tijdens ons jaarlijkse uitje met collega’s en partners werd er goed samengewerkt. We gingen de uitdaging aan en moesten zo snel mogelijk een parcours afleggen met een kruiwagen. Daarna gingen we puzzels oplossen, ballen in een bak gooien, woorden raden etc. De gezellige …

Lees verder

Plan uw investering voor maximaal voordeel MIA en EIA

Jaarlijks worden de Energie- en Milieu-investeringsaftrek-lijsten gepubliceerd. Veel ondernemers denken dat de lijsten ieder jaar gelijk blijven. Dit is zeker niet het geval! Een goede planning van investeringen is belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de regelingen.

Lees verder

Looptijd financiering stuk korter

Onze adviseur Niels Kanters, heeft een bijdrage geleverd aan een artikel in het vakblad de Boerderij van 19 juni 2018. Exitus begeleidt zeer regelmatig ondernemers in diverse sectoren die met financieringsvraagstukken zitten.

Lees verder

Jack Beerkens sluit zich aan bij Exitus

Het team van Exitus is per 1 juni 2018 versterkt met de komst van Jack Beerkens. Jack is een echte tuinbouw specialist. Hij is inventief en vasthoudend met betrekking tot bedrijfsvraagstukken in het algemeen en subsidies, fiscaliteiten en energievraagstukken in het bijzonder.

Lees verder

Niet meer alles bancair

De financiële onzekerheden op melkveebedrijven zijn groter dan voorheen terwijl banken met strengere regels te maken hebben.

Lees verder

Tweede locatie mag geen last worden

In het vakblad Varkensbedrijf.nl staat in januari 2018 een uitgebreid artikel over bedrijven met meerdere locaties.

Lees verder

Bijpraten inzake Rentederivaten

Op 3 november hield Exitus een ontbijtsessie met een enthousiaste groep klantgerichte accountants van verschillende kantoren.

Lees verder

Gezonde melkveebedrijven werken lean

Het gemak waarmee melkveehouders groeiplannen maakten is definitief voorbij. Bedrijfskundig expert Patrick van Oijen van Exitus moedigt melkveehouders aan te optimaliseren en kosten weg te snijden. ‘Lean’ is het credo.

Lees verder

Infoavond Rentederivaten/Swaps succesvol

Op de drukbezochte informatieavonden Rentederivaten/Swaps werd uitgelegd wat de regeling “Herstelkader rentederivaten” in houdt en welke gevolgen die heeft.

Lees verder