Passie-niet passief

Twee woorden met maar één letter verschil. Maar oh wat een contrast! Als adviseur krijg ik enorm veel energie van ondernemers, of mensen die ondernemer willen worden, die met passie spreken over de land- en tuinbouw, hun sector, hun ideeën, hun dromen en idealen.

Maar wat nu als de randvoorwaarden minder ideaal zijn? Het bedrijf van je ouders is misschien niet zo doorontwikkeld als je zou willen. Of je ouders hebben geen onderneming, maar je blinkt wel uit als werknemer op een bedrijf. Of je wilt een locatie bijkopen, maar de bank financiert deze stap niet.

Zomaar een aantal praktijkvoorbeelden waarbij wij als Exitus mochten helpen om te voorkomen dat de passie zou doven.

  • Een afgeschaald bedrijf dat via Natuur Inclusieve Landbouw nieuw toekomstperspectief vindt.
  • Een ondernemer zonder opvolger uit zijn eigen gezin, die één van zijn topmedewerkers toe laat treden tot de directie. Middels een gefaseerde overname van de aandelen willen ze uiteindelijk komen tot een volledige bedrijfsoverdracht.
  • Of die verkoper van een locatie die bereid en in staat is om de koper te financieren. Omdat het hem meer rendement oplevert dan spaargeld bij de bank. En omdat het zíjn passie is om daar nog een tijdje te kunnen blijven wonen en mee te werken op het bedrijf.

Dit soort trajecten zijn niet altijd makkelijk en belangrijker nog: moeten zeker goed geregeld worden. In het belang van alle betrokkenen.

Daar zijn wij als Exitus goed in, passie met passie verbinden. Omdat we zelf passie voor het vak hebben!

Ton de Juncker

Vrijblijvend advies?

0413 – 25 78 76