EHG subsidie 2021

Op 17 juni is de langverwachte EHG subsidie gepubliceerd voor LED belichting. Vanaf vandaag 18 juni kunnen er aanvragen ingediend worden. De opdracht moet als opdrachtdatum 18 juni 2021 hebben of later.

De vandaag gepubliceerde regeling loopt ‘naast’ de reeds lopende EHG openstelling. Er is voor deze openstelling een budget van 7 miljoen gereserveerd.

De subsidie is 25% over de kwalificerende investering, tot het genoemde maximum.

LED

Aan de LED installatie worden eigen gesteld.

  • Het dient de volledige vervanging te zijn van de aanwezige SON-T installatie door LED of volledig LED als er nog geen SON-T aanwezig was;
  • Het geïnstalleerd vermogen mag niet groter zijn dan: 116 W/m2 voor lisianthus, roos en potroos; 88 W/m2 voor aardbei, komkommer en tomaat; 60 W/m2 voor alstroemeria, Bouvardia, chrysant en gerbera;
  • Minder dan 2,5 micromol fotonen per seconde per Watt;
  • Eisen aan het lichtspectrum;
  • Lichtniveau bij vervanging van Son-T mag niet toenemen.

De subsidie bedraagt € 0,35 per micromol per seconde per m2 en is maximaal € 500.000 per glastuinbouwonderneming.

Vernevelingsinstallatie

Het betreft de installatie ten behoeve van kaskoeling met een druppelgrootte van maximaal 5 micrometer.

De subsidie bedraagt maximaal € 4,- per m2 en € maximaal € 100.000,- per glastuinbouwonderneming.

Kas ophogen

De subsidie kan verkregen worden op het plaatsen energiescherm in combinatie met ophogen kas en verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR-coating.

De subsidie bedraagt maximaal € 41,- per m2 en € maximaal € 500.000,- per glastuinbouwonderneming.Deze openstelling met eigen budget loopt naast de reeds sinds 1 april lopende EHG openstelling voor 2e energiescherm, aansluiting warmtenetwek of cluster, aansluiting biogas- of kooldioxidenetwerk of – cluster en Luchtbehandelingssysteem. Het budget voor de eerste openstelling is € 18 miljoen. Indien budgetten overblijven kunnen deze overgeheveld worden.

Overige voorwaarden voor het aanvragen zijn CO2 aangifte 2021 (jaar 2020) ingediend hebben en een ontbindende voorwaarde voor het niet toegekend krijgen van subsidie.

De genoemde investeringen kwalificeren ook voor Energie Investerings Aftrek.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jack Beerkens, bereikbaar op 06-57321551 of per mail: j.beerkens@exitus.nl.

Vrijblijvend advies?

0413 – 25 78 76

Jack Beerkens