Groeien is geen doel. Maar wil je als glastuinbouwbedrijf recht van bestaan houden, dan zul je vooruit moeten blijven denken en bewegen, is de ervaring bij Topline Gerbera. De afgelopen jaren zette de gerberateler uit Tuil verschillende grote stappen. Jack Beerkens, adviseur bij Exitus, begeleidde de ondernemers Jan en Rino Mans daarbij.
Tot 2018 zat Topline Gerbera in Hedel. Zes jaar daarvoor al kochten vader en zoon Jan en Rino Mans het perceel in Tuil. Het gebied in Hedel had de provincie bestempeld tot extensiveringsgebied: uitbreiden konden ze er niet meer. “Al met al heeft de verplaatsing aardig wat tijd in beslag genomen. Maar we hadden niet zo veel haast. We zaten goed in Hedel. Totdat we daadwerkelijk uit wilden breiden. Niet omdat we zo nodig groter wilden worden, maar heel simpel: wil je recht van bestaan houden, dan zul je met de markt mee moeten bewegen. Toen ik in 1999 startte in de gerbera’s was een gemiddeld teeltbedrijf 1,5 hectare groot, tegenwoordig is dat al 4 hectare.”
Hoe ze precies bij Jack Beerkens uit zijn gekomen om de verplaatsing te begeleiden, weten ze eerlijk gezegd niet meer. Jan: “Volgens mij had mijn broer, die ook bloemen teelt en met zijn bedrijf tegenwoordig onze buurman is, al een goede ervaring met Jack als subsidiespecialist. En heel eerlijk: het klikte direct met hem. Wat een ontzettend gedreven man. Laatst volgde ik een cursus plantweerbaarheid. Wie kom ik daar tegen: Jack. Kijk, dat vind ik mooi. Iemand die heel bewust en fanatiek met zijn vak bezig is. Dat zijn wij ook.”
Verhuizing via verplaatsingsregeling Om de verplaatsing naar de nieuwe locatie te kunnen financieren maakte Topline Gerbera gebruik van de verplaatsingsregeling glastuinbouw Gelderland. Die houdt in dat je een subsidie krijgt om te verplaatsen als de provincie vindt dat je op een ongewenste locatie zit. In het geval van Topline Gerbera was dat het extensiveringsgebied direct aan de dijk in Hedel. De verplaatsing was redelijk complex, weet Jan: “Je moest voldoen aan alle voorwaarden, sprokkelglas vinden, we hadden te maken met een bestemmingsplan dat net niet paste, er moest een bouwvergunning komen die bij onze eisen paste, de financiering moest rond komen, enz. Jack is breed georiënteerd, heeft een groot netwerk en kennis van de sector. Hij dacht heel constructief met ons mee. Niet enkel vanuit onze vraag, maar ook vanuit zijn ervaring en betrokkenheid.”
In 2018 verhuisde het bedrijf uiteindelijk naar Tuil. De relatie met Jack bleef. Telkens als er iets speelde waarbij externe financiële expertise nodig was, volgde er een telefoontje naar Jack. Bijvoorbeeld bij het gebruik maken van de Regeling Corona Noodfonds, maar ook eerder al, toen Topline Gerbera met de buurman een energiecluster opzette. “Jack is een pitbull”, lacht Jan. “Hij kan zich ergens volledig in vastbijten.”
Overstap naar full led verlichting
In september 2022 stapte Topline Gerbera over op full led verlichting in de kassen. “Dat was een spannende stap”, vertelt Jan Mans. “En dat is het nog steeds. Niet alleen omdat er een gigantische investering mee is gemoeid, maar ook omdat er nog geen ervaringen zijn met het telen van gerbera’s onder alleen full led. We hopen op de stroom tussen de 25 en 50% te besparen. Het risico is echter dat er kwaliteitsproblemen in de bloem kunnen optreden doordat led minder warmte produceert. Dit mag niet mislukken. Voor ons niet en voor de sector niet. Spannend dus. Nog steeds.”
Ook in dit project kwam Exitus om de hoek kijken. Om de risico’s zo veel mogelijk onder controle te houden, ontstond het idee om expertise vanuit alle disciplines bij elkaar te brengen. En dus zitten vader en zoon Mans periodiek aan tafel met een ‘commissie van wijzen’, zoals Jan het groepje noemt. Daarin schuiven onder meer een wetenschappelijk onderzoeker, een teelttechnicus en iemand van de producent van de lichtbronnen aan. Doel: samen zorgen dat telen bij full led een succes wordt. Dit project wordt mede vanuit het sectorbelang ondersteund vanuit het project Kas als Energiebron.
Eén iemand zou de kar moeten trekken van dit groepje, hadden vader en zoon bedacht. En allebei moesten ze aan Jack denken. “Jack heeft dat meteen opgepikt, met de hem bekende energie. Hij stuurt ons, plant en leidt de vergaderingen. Weet je, wij zijn teler in hart en ziel. Altijd met ons vak bezig. Vanuit een liefde voor het product en ons vak. Die liefde voelen we ook bij Jack: wat hij doet, doet hij oprecht en vol overgave …”