Sil en Eric

Je bent ondernemer, pas 56, maar je zoon heeft al serieuze interesse om mee in het bedrijf te stappen. Hoe ga je daar mee om? Op bezoek bij Eric en Sil Nabuurs van N2People in Uden.

Wat een mooi verhaal is het, over de start van het bedrijf! Over hoe de vrouw van Eric enthousiast was over de plannen van haar man om een eigen uitzendbureau te starten. Maar die haar man ook maar al te goed kende. Creatief. Enthousiast. Altijd optimistisch. Maar … geen man van de cijfers.

‘Je moet eens met Patrick praten’, vertelde zij, die Patrick nog kende als collega.

Patrick is Patrick van Oijen van Exitus. “Een man die uit de bankwereld komt”, blikt Eric terug op die startperiode van zijn bedrijf. “Waar ik de risico’s opzoek, is hij van de zekerheid. Dat tegenwicht had ik nodig. Een boerenzoon bovendien. Dat was ook wel fijn. Iemand die lekker nuchter in het leven staat. Kortom, ik ben blij dat ik naar mijn vrouw heb geluisterd: het klikte meteen.”

Het eerste contact werd gelegd in 2007. Ik zal het bedrijf mee opstarten, had Patrick gezegd. Intussen, al die jaren verder, hebben Eric en Patrick nog steeds minimaal één keer per week contact. “Soms heb ik hem drie dagen achter elkaar om half 8 ’s morgens aan de telefoon …”, lacht Eric.

De start van N2People
Voordat we naar de volgende stap gaan – het instappen van zoon Sil in het bedrijf – eerst wat meer over N2People. Eric werkte al langer in de uitzendwereld, maar had daar steeds meer zijn eigen ideeën over.

“Ik wilde bijvoorbeeld dat er meer aandacht naar het voortraject uit zou gaan. Want hoe fijn is het als er daadwerkelijk een klik is tussen werkgever en werknemer! Allemaal mooi en aardig, hoorde ik dan, maar dat kost geld. Ja. Klopt. Maar ik vind dat kortzichtig gedacht. Op termijn heb je daar als werkgever alleen maar profijt van. Het is fijner als je iemand bij je hebt werken op wie je langer kunt bouwen dan wanneer je elke zes weken een nieuwe collega moet inwerken. Toch? Maar goed … ik stond daar destijds redelijk alleen in. Dat was de start van N2People.”

‘Wij nemen de onbalans in een organisatie weg’
In al die jaren van het bestaan van het bedrijf is er veel veranderd. Het kantoor verhuisde van Venray naar Uden, werkt met vaste recruiters in meerdere landen in Europa en heeft gemiddeld elke dag zo’n 500 mensen aan het werk, met name in de automotive, de techniek en de logistiek.

Klanten zijn grote landelijke en regionale spelers, zoals Jan Linders, Hessing en de Van Mossel Groep, maar ook de mkb’er om de hoek. Intussen heeft het bedrijf een eigen Facilitaire tak, die zich onder andere bekommert om de huisvesting, het vervoer en onderhoud, en vanaf 1 oktober 2023 ook een eigen tak voor trainingen en opleidingen: Training Academy Uden.

“Opleiden, trainen en begeleiden vinden wij bij ons werk passen. Wij zien het als onze taak om onbalans uit een organisatie weg te halen. Dat doe je alleen met goede mensen. Wij waren bijvoorbeeld de eerste in Nederland die autoschadeherstellers gingen opleiden. Tegenwoordig kun je geen Van Mossel locatie in Nederland binnenlopen of er werkt wel iemand die wij op hebben geleid.”

‘Patrick zette me aan het denken’
De volgende generatie klopt intussen aan de deur: Sil. Pas 21 is hij. Maar net zo gedreven als zijn vader. Met een heldere visie, die hij prima in woorden weet te vangen. Ging al op zijn 14e met de tuinman mee op pad, doorliep zo ongeveer alle afdelingen in het bedrijf, startte zijn opleiding aan het hbo en … stopte daarmee nadat hij zijn propedeuse had gehaald. En ook hier komt Patrick om het hoekje kijken.

“Mijn vader was het er natuurlijk niet mee eens dat ik stopte”, vertelt Sil. “Maar op dat moment was ik helemaal klaar met studeren. Ik wilde werken en besloot een tussenjaar te pakken. Dat jaar werd 2,5 jaar … En toen sprak ik Patrick. Hij toonde zich kritisch over mijn keuze, stelde me vragen, maar verweet mij niets. Toch zette hij me aan het denken. Inmiddels ben ik naast mijn werk hier weer een opleiding gestart aan Nyenrode.”

Toekomst
Over de toekomst hebben vader en zoon ieder hun eigen ideeën. Eric wil op korte termijn best al wel een stapje terugdoen, Sil verwacht al wel klaar te zijn voor een plekje in de directie. Maar uit hoeveel personen die directie dan moet bestaan? In het bedrijf werken meer mensen met de potentie om het bedrijf koersvast te houden. En ook daarover praat Patrick vanuit Exitus mee, over de toekomst van het bedrijf.

Eric: “Wij zitten in een heel dynamisch speelveld. Er gebeurt zo ontzettend veel. Ik ken me zelf. Ik wil continu op ontwikkelingen in de markt reageren; en daar liefst zelfs op anticiperen. Dat hang ik dan tegen Patrick aan. En heel bijzonder: hij kan mij heel direct vertellen dat ik stomme dingen doe … en mij toch met een goed gevoel uit het overleg doen stappen! Zonder Patrick en Exitus waren wij niet het mooie, gezonde bedrijf geworden dat wij nu zijn.”

Vrijblijvend advies?

0413 – 25 78 76

Patrick van Oijen