20230717 Volgende stap Hans

Hans is een van de grondleggers van Exitus, dit jaar 65 geworden en – zo vindt hij zelf – tijd om het iets rustiger aan te doen. Maar gelukkig: helemaal van het Exitus-toneel verdwijnen doet hij niet.

“Nee”, zegt Hans. “Stoppen wil ik nog niet helemaal. Daar vind ik het werk nog veel te leuk en veel te uitdagend voor. Maar in plaats van fulltime ga ik naar 16 uur per week. Ik heb aangegeven dat ik om die reden niet meer op de voorgrond hoef te staan. Dat past niet meer, vind ik. Als adviseur moet je klaar staan voor je klanten op de momenten dat ze jou nodig hebben. En heel simpel: als je minder gaat werken, kun je dat niet altijd meer.”

‘Onafhankelijk advies is altijd ons uitgangspunt geweest’
Exitus start in 2002, in een periode dat de sector het zwaar heeft. Er komen in die jaren veel adviseurs bij ‘de boer’ op de stoep. Allemaal hebben ze hun eigen oplossingen. Maar bijna altijd zijn die oplossingen ‘gekleurd’. Er is behoefte aan onafhankelijk advies, om dat in te vullen heb ik destijds samen met Henk Swinkels en John Koeken de handschoen opgepakt en Exitus op de kaart gezet.

Intussen is Exitus een gekende naam, die bij vaak grote strategische vraagstukken wordt ingeschakeld. “Of ik trots ben op de groei van het kantoor? Ja. Absoluut. En dan vooral omdat we onze basis nooit uit het oog zijn verloren: onafhankelijk advies geven. Wij hebben altijd het belang van die ondernemer voorop gesteld; en dan zowel het zakelijke belang als het persoonlijke belang.”

‘Hoe complexer, hoe liever’
Eigenlijk zou hij eerder al een stapje terugdoen, maar toen was daar de fusie van Van den Elzen Plants met Het Broek Softfruit, twee klanten van Hans. Of Hans dat proces wilde begeleiden, was de vraag vanuit de telers in Erp?

“Door de fusie ontstond de grootste plantenkwekerij van Europa. Een erg mooi proces waarbij alle facetten van advies aan bod kwamen, zoals het begeleiden van de klanten die in de nieuwe opzet een andere nieuwe rol kregen; hoe komen de ondernemers samen op één lijn, hoe moet de financiering en structuur opgezet worden? Zo’n uitdagend traject. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Samen met collega’s hebben we deze klus geklaard. Dat krijgen we gewoon voor elkaar.”

Quote Hans van Zutphen

‘Adviseren is toepassen wat je eerder hebt geleerd’
Hans doet nu een stapje terug. Hij blijft bij Exitus betrokken, maar zal meer op de achtergrond actief zijn, ondersteunend aan zijn collega’s of samen met een van de collega’s op pad. “We krijgen als Exitus veel complexe vragen op ons bord. We zoeken altijd naar synergie in ons team. Dat je elkaar aanvult en sterker maakt. Ieder als generalist, maar wel ook ieder met een eigen specialisatie. Zo hebben we bij Exitus altijd gewerkt: we bedienden veel klanten aan de voorkant vanuit één adviseur, maar aan de achterkant als collectief. Ook dat is onze kracht. Dat blijft zo.”

Nu bijvoorbeeld bezig met het afronden van de een overname van een groot akkerbouwbedrijf door de kinderen. Daar komt zo ontzettend veel bij kijken, ook zaken regelen in de persoonlijke sfeer met de ondernemers en partners. Het overnametraject pakken we dan met zijn tweeën op.

Ik heb meer dan veertig jaar in deze prachtige sector gewerkt. Adviseren is vaak ook toepassen wat je eerder hebt geleerd. Daarom denk ik dat ik nog steeds van toegevoegde waarde kan zijn. Ik heb in al die jaren zo veel gezien en zo veel gehoord, zolang ik mensen kan helpen met mijn kennis en ervaring blijf ik dat graag doen, wel wat meer op de achtergrond en wat minder uren per week graag…

Vrijblijvend advies?

0413 – 25 78 76

Hans van Zutphen