De bank adviseerde twee broers die samen eigenaar zijn van een bedrijf om eens met Exitus aan tafel te gaan zitten. Er zat spanning in de organisatie.

John, kun je wat meer vertellen over die spanning?

“Het zijn twee broers die al twintig jaar samen in een maatschap zitten. Dat ging altijd goed. Maar nu ook de opvolgers mee in het bedrijf zijn komen werken, vertoont de organisatie haarscheurtjes.”

Wat versta je onder haarscheurtjes?

“Allebei hadden ze af en toe het gevoel dat de ander niet altijd meer alles vertelde wat er speelde. Er ontstonden ook wat verschillen in inzicht over de toekomst. De één wilde investeren in het huidige bedrijf, terwijl de ander liever een nieuwe tak opstartte. Het wrong steeds meer. De echtgenotes drongen dan ook al langer aan op overleg.”

Wat heb jij voor de broers en voor de organisatie kunnen betekenen?

“Ik heb in eerste instantie vooral veel geluisterd. Kunst is om te zorgen dat we tot een oplossing komen waarin ieder zich gehoord voelt en waar ieder zich in kan vinden. We hebben samen een plan opgesteld voor de komende vijf jaar. Of eigenlijk: twee plannen. Want de broers gaan ieder aan hun eigen toekomst werken, binnen hun eigen bedrijf en met hun eigen opvolger. Er is duidelijkheid. En er is weer vertrouwen.”

En heb jij de komende jaren nog een rol in het traject?

“Ik houd contact en bewaak het proces. Daarnaast hebben we afgesproken dat ik de komende zes jaar de maatschap ga begeleiden. Mooi om te zien: hoe twee broers weer dichter bij elkaar zijn gekomen. Dat is goed. Voor hen zelf, voor hun opvolgers en voor de toekomst van het bedrijf.”