Een varkensbedrijf dat door de bank in bijzonder beheer wordt geplaatst. Patrick van Oijen van Exitus wordt ingeschakeld om hulp te bieden.

Patrick, wat speelde er? Waarom werd het bedrijf in bijzonder beheer geplaatst?

“Het gaat om een familiebedrijf, dat de ondernemer in kwestie tien jaar geleden van zijn ouders heeft overgenomen. Dat ging allemaal goed. Totdat een ziekte bij de dieren roet in het eten gooide. Net op het moment dat de prijzen goed waren. Dit drukte op het bedrijfsresultaat. In die mate dat de bank het bedrijf in bijzonder beheer plaatste.”

Hoe stond de ondernemer hier in?

“Hij had flink in het bedrijf geïnvesteerd. Toen hij het van zijn ouders overnam was het een zeugenbedrijf op één locatie. Intussen is het een gesloten bedrijf op drie locaties. De ondernemer is met personeel gaan werken en heeft flinke stappen gezet. De ziekte bij de zeugen zette de resultaten op twee van zijn bedrijven fors onder druk. Nadat hij de brief van bijzonder beheer had ontvangen, was de ondernemer bang de regie kwijt te raken. Zijn vraag aan mij: wat kan ik het beste doen?”

Wat heb jij voor de ondernemer kunnen betekenen?

“Voor de ondernemer was het de eerste keer dat hij hier mee werd geconfronteerd. Dat is natuurlijk schrikken. Het gevaar bestaat dat je in paniek schiet. Het is ook echt lastig om in zo’n situatie de rust en het overzicht te bewaren. Wij hebben ervaring met zulke situaties. Wij weten hoe banken denken en handelen. Het is ook de reden dat een bank een ondernemer vaak op ons wijst: wij kunnen een ondernemer ondersteunen bij het maken van keuzes. Dat geeft niet alleen de ondernemer vertrouwen, maar ook de bank.”